>

петък, 16 декември 2016 г.

Eludril Mouthwash / Classic & Care

Здравейте,

В днешния пост темата ще е за орална хигиена. По-специално ще обърна внимание на Eludril и две техни води за уста. Трябва да обясня всъщност защо ги смятам за по-специални и заслужаващи внимание продукти, така че да започваме!

Линията Eludril на Пиер Фабре включва 4 вида води за уста с активни съставки, които вероятно вашия зъболекар все някога ви е изписвал - те са познати и предпочитани по мое наблюдение от специалистите. Осигуряват антиплаково действие, специална грижа за венците и спомагат за поддържането на оптимална устна хигиена.
Всяка една от водите е със специално предназначение, определен процент активна съставка и най-важното - използва се за определен период.


Ще се спра първо на основната съставка, за която сте слушали в блога и колко харесвам - това е хлорхексидинът. Той е антисептик и дезинфектант, като унищожава успешно бактерии, вируси, спори и гъбички. Най-често той е прилаган в продукти за устна хигиена и при лекарства за болки в гърлото. Влага се и в козметични продукти, например любимия ми афтър-шейв лосион го съдържа.
Приложен във водата за уста, той убива микроорганизмите, които биха могли да доведат до възпаление / инфекция или вече са довели до такива - да, използва се и за лечение. Има особено силно антиплаково действие - пречи на натрупването й и предодвратява гингвит.
Използва се преди/след оперативна намеса, при афти и има широк кръг на действие.

Водите Елудрил са четири вида и се различават по състав и време за използване - Perio (7-10 дни), Classic (15 дни), Care (3-4 месеца) и Daily (ежедневно). Днес ще се спра на два вида - Classic & Care.

Classic е концентрат, който се разрежда с вода. Клинично доказано след 15 дни употреба премахва плаката и успокоява раздразнените венци, а продължителността на ефекта от нея продължава и в следващите 56 дни. Идеална е след интервенции или при раздразнени венци, тъй като има много силно антисептично действие. Ароматът й е алкохолен и медицински, но за моя вкус много приятен.


Тя е най-лютата вода (чак пари и езика ви "настръхва"), тъй като съдържа алкохол. Върши страхотна работа, обаче - ако имате проблеми (инфекция, раздранени венци, афти..) още на второто-третото ползване виждате резултат. Съдържа хлорхексидин (0,10%)  и хлорбутанол (0,50% - почиства и успокоява раздразненията), а алкохола убива лошите бактерии и почиства.
За първи път я открих, след като ми беше предписана от зъболекаря ми и оттогава съм изхабил доста опаковки. Използвам я, когато ми се появи проблем или преди/след процедура. В момента е част от грижата ми, защото венците ми са раздразнени от процедура, която направих наскоро. Предлагат се малки опаковки, които са идеални за купуване само когато имате проблем и свършват за няколко дни.


Care е чудесна ежедневна вода за уста с допълваща грижа. Тя е по-мека, без алкохол и е готова за употреба (т.е. не е нужно разреждане с вода). Съдържа 0,05% хлорхексидин и сetylpyridinium chloride (антиплаково действие).
Не люти, много е приятна, освежава и се грижи за зъбите и венците.
Не е добре да се ползва повече от 4 месеца, за да не се привикне към активните съставки (може да я замените с Daily).


Харесвам много линията и за мен са най-добрите води за уста, които освен типичния освежаващ ефект против лош дъх, дават и грижа за венците и зъбите с глобален ефект върху здравето на устната кухина. Ще ги намерите във всяка аптека в страната, а в момента може да погледнете и за промоционалните им комплекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар