>

петък, 6 април 2018 г.

Cartier Déclaration Parfum*

Здравейте,

Преди няколко месеца интересен пакет дойде на вратата ми. Вътре се криеше малък парфюм, който носеше надпис "конфиденциално". Не знаех кой е. Не знаех какво съдържа в пирамидата си. Не знаех кога се пуска, а само това, че тъкмо беше влязъл в производство. Никой не знаеше за него още нищичко, дори за съществуването му зад фабриката. В интернет нямаше никакво инфо за предстоящо лансиране, въпреки усърдното търсене, което спретнах. Нищо.. Пълна мистерия! Разбира се, знаех едно - бранда: Cartier. Знаех и само, че искат моето мнение отвъд онлайн пространството и отвъд блога, личното ми мнение на човека зад този блог, който споделя с вас, което беше едно от най-големите признания за мен като блогър и човек, който е любител на парфюмите. Приех го като предизвикателство.... Много истинско предизвикателство!
Отворих го, пръснах го, след което трябваше да изляза. Излизайки, забравих да заключа, както и да си взема телефона и портфейла. Всъщност, последното се дължеше на факта, че аромата ме плени на секундата, в който попадна на кожата ми. Не отделях китката си от носа, а съзнанието ми се опитваше да разпознае нотките в аромата. Не можех да мисля дори за личните си вещи, без които не мога да изляза. Както и да е, това беше първата ни среща. Първа от много такива. Месеци наред го носих, жадувах да го визуализирам,  да разбера повече за него и да видя кой е.. . Разбрах! А преди седмица, той вече стъпи и у нас. Бутилката от него вече е в ръцете ми... Той е новата парфюмна версия Déclaration.


Време е и да ви разкажа за това творение на Матилде Лоран, която е "носа", а ако питате мен - и всички сетива на Cartier. Жена, на която се възхищавам не само като на парфюмерист, ами и като личност.

Déclaration парфюмът идва на хоризонта 20 години след лансирането на оригиналната тоалетна вода. Той е и един от най-добрите примери как се прави ново лансиране на нещо познато, превръщайки го в икона и истинско продължение. Или направо бих казал - Матилде показва на другите в бранша как се прави EDP. Разпродадените за дни бройки във веригите в САЩ доказват предното.

Парфюмът Déclaration, както подсказва и името, е истинско изявление. Той е богат, наситен, балсамест, луксозен, мистериозен и авангарден. Той е като "изкуство за изкуството" - такова, което не трябва да претендира, че е произведение. Просто не му се налага - той самият Е такова и го носи във всяка своя капка. Той е едно ново изявление, нова декларация в парфюмерията. По-интензивно и по-богато.

Много различен, много мъжки и много класически, с щипка модерен привкус. Като отлежало питие е. Емоционален, отлежал и със свой речник. Аромат, който говори с нотките си повече, отколкото с думи може да се каже.


Кожа и дървесина. Запомнете тези две неща - те са най-характерното за аромата. Микс от опушена, мокра и суха дървесина - много наситен кедър, както и ветивер, преплитащи се с много интензивна кожа. Има балсамест, много солен, доза животински, анималистичен и много.... кожен ... привкус. Като ароматно животно е! Има много силен балсамест дух с тютюнев, опушен фон, ухаещ дори леко арабско, с лек аромат на наргиле. Сякаш мога да изпуша съдържанието, а от бутилката ще започне да излиза дим при отваряне. Сякаш кожата е пропила тютюневия дим, имайки лек табако нюанс. Ориенталско ухание, което не е постигнато с обичайни шепи с подправки, а с наистина невероятно блендната смес от кожа и дървесина. Като балсам за душата и сетивата.

Въпреки този леко арабски дъх, който моя нос припознава, има нещо кехлибарено в аромата. Не мисля, че цвета му в бутилката е случаен - той не просто подчертава дълбочината и балсаместата същност на уханието, но и този кехлибарен привкус. Леко затопля композицията, прави я още по-дълбока, чувствена, гореща и емоционална. Подчертан от добавени балсамести нотки, носещи леко сиропна основа, ориенталски и мистериозен привкус, Déclaration Parfum се превръща в един ароматен балсам, който сякаш може да започнете да мажете върху себе си, толкова дълбоко и наситено се усеща.

Казвайки, че ориенталския му привкус е постигнат през дървесината и кожата по дълбок, опушен и дори солен начин, това не означава, че в аромата няма подправки. Всъщност - добавени са такива, които при мен просто се размиват от съчетанието и симбиозата между невероятната кожа и дървесина в този Déclaration. Долавят  се леко пиперливата нотка на пипер, меко индийско орехче и дори кимион, които се усещат деликатно на опушения, тютюнев и балсамест фон.
Има леко билков привкус, който признавам, хората около мен отчетоха, докато го разнасях в най-студените дни в началото на годината. Знаех още от първите проби, че в съзнанието не ми изниква съставка, която сякаш усещам. Е, точно това е - сякаш приятно овкусено питие с меки билкови нотки. Това допринася за приятната свежест и лекота в този сериозен аромат, правейки го носим ежедневно.


Изключително богато, интензивно и дълбоко ухание. Дълбочина в метри!
Разбира се, много време се чудих върху кого си го представям носен. Всъщност, да, виждам го използван от по-млади мъже, отиващи на бар, например, но мисля, че ще се хареса главно на по-зрели мъже и парфюмни ценители, които могат да оценят ароматното съдържание, за които ароматът не е просто аромат. Вярвам, че ценителите ще припознаят този парфюм!
Накрая навява леко винтидж усещане, може би заради това ме кара да го мисля като по-зрял аромат, въпреки леката му свежест. Класически дух има, като отлежал аромат е, затова и казах, че ми напомня на нещо такова.

Представете си бъчва - в нея отлежава изключително скъпо, рядко и ценно питие. Било то бренди, ром, уиско, коняк.. няма значение. Питие с дълбок фон от вкусове, билки, подправки, много наситени нотки и изключително дълбок вкус, рай за небцето. Питие, което е за ценители на подобни вкусове и такива, които могат да си го позволят. Такива, които ще оценят уникалната му същност. Това питие лежи и отлежава в бъчва от дървесина. То е толкова наситено, че сякаш прониква в дървото и го кара да ухае солено, ориенталски и да попива от нотките на питието. Цепейки дървото, сякаш от него ще прокапе аромат, дори когато бъчвата е празна...  То сякаш е попило в основата на дървото.
Ето, точно това е парфюмът Déclaration. Той е едно отлежало, много скъпо и дълбоко алкохолно "питие" за сетивата на ценители (и не само), което улавя в себе си и дървесината, която го обгръща целия като обвивка, въпреки  стъклената бутилка в класическата за линията форма, в която е поместен.

Има приятна острота, благодарение на тютюневия, наргиле привкус, който моите сетива дешифрират така. Много опушена, солена дървесина му дават строго, интелигентно и уверено мъжко излъчване, а приятната кехлибарена топлота, мека свежест и леки подправки, го правят по-емоционален и социален.
Голяма наситеност и сериозна интензивност. Не омеква по време на носене, остава дълбок, силен и балсамест. Той е като здраво стъпил на земята мъж със сериозно присъствие.
Не си мислете, че е натоварващ или тежък. Той просто е много мъжки, с нужната доза острота и с голяма дълбочина.

Носим денем, носим и вечер. Носим в топло, носим и в студено.
Особено за излизване е страхотен, защото е социален, специален и знаете, че друг човек в бара или ресторанта няма да ухае като вас. Бъдете убедени в последното!


Носи духа на скъпо (с много нули), рядко, бутиково ухание в онези дубайски, exclusive местенца, в които не всеки може да си позволи да влезе или купи нещо. Точно носи такъв лимитиран, ексклузивен дух, който не може да срещнете във всички аромати на пазара. Много е индивидуален, различен и сякаш е истински мъж, който носи аура със себе си. Аурата е точно това специфично излъчване, обаяние и сакрално значение на една художествена творба. Не знам дали знаете, но именно това е нещото, което различава една оригинална картина от нейното копие. Именно аурата се съдържа единствено и само в оригинала, тя го отличава, тя го прави специален, исторически конкретен и сакрален. Именно тя разграничава оригинала от копието при една художествена творба. Déclaration Parfum има именно аура- той е с излъчване, дух и характер. Много мъжки, много! Той не говори, но общува - ако го усетите, ще видите! Той самия ще ви покаже и разкаже своята уникалност през нотките си, отвеждайки ви във вашия вътрешен свят, където да го преживеете - физически, емоционално и духовно.

Déclaration Parfum се появи в световен мащаб през февруари, а за мое щастие от миналата седмица е вече и у нас. Ще откриете уханието поместено в класическата бутилка на линията, както и в ярко червена картонена кутийка, върху която всеки детайл е изпипан, типично за марката. У нас се предлага във физическите обекти за селективна парфюмерия и козметика, като цената му за 50 мл. е 167 лв., а за 100 мл. - 239 лв.
Независимо дали харесвате такъв тип аромати, дали сте мъж или жена, дали сте ценители или не, дали сте млад или възрастен и т.н., просто го усетете! Заслужава си!

Срещата ми с този парфюм беше приключение, което ме отведе към един аромат, който завинаги ще остане в сърцето ми и който се настанява до онези ухания, които мога да нарека любими, единствени и специални.


Няма коментари:

Публикуване на коментар